Nimoka si Kakana

Nimoka si Kakana
(mica poveste orientala)

Motto: O petala de trandafir
Si un tampon folosit.
(Haiku - scurta poezie meditativa compusa de Kakana,
in timpul unei defecari, pe cand era la ciclu)

Frumoasa era Nimoka, insa frumoasa era si Kakana. Desteapta era Kakana, insa desteapta era si Nimoka. Multa experienta de viata avea Kakana, insa Nimoka nu avea deloc. Nimoka era de vita nobila, ceea ce se vede chiar din numele pe care il purta(1); si iti ducea viata cu noblete si cu nasul pe sus. Kakana era de vita mai putin nobila, ceea ce se vede chiar din numele pe care il purta(2); insa asta nu le impiedica cu nimic pe cele doua tinere fiinte nevinovate sa fie cele mai bune prietene. Prietenia lor a inceput atunci cand Kakana a fost alungata cu rusine si pe nedrept din Regatul Celor Doua Mimoze. Nimoka, suflet mare, a primit-o si i-a asigurat acolo loc de cinste. Insa, spre marea lauda a Kakanei, aceasta n-a vrut sa primeasca. A mieunat delicat din gatlej, asa cum doar micile frumuseti orientale stiu sa faca, dupa care a zis: Nu! Spiritul ei de sacrificiu era imens, prefera sa stea departe de cea mai buna prietena a ei, decat sa stea aproape.

Kakana era scundaca, Nimoka era mai inalta. Kakana avea fundul mare, dar si Nimoka il avea. Mersul lor fin se incadra perfect in canoanele de frumusete ale vremii, iar pentru asta avem marturia unei contemporane care se intrece in laude: "Mergeau leganate ca doua curci bete, aia mare in fata si aia mica in spate!" Kakana era mandra tare de fundul ei, de fapt nici nu-i zicea fund, ii zicea: "Frumusetea mea de care se tine luptatorul cand isi manuieste arma." Kakana era tare priceputa in d-alde astea. Marturii contemporane sustin ca reusea sa faca fata la 30 de tarnoseli pe noapte. Alte marturii sustin ca in ea zacea Marele Kami al Imperecherii: "Cand se uita dupa vreun tanar luptator, oh! zei din ceruri! Ochii ii luceau pofticiosi si membrele sale binecuvantate aveau multpreplacute frisoane." Pentru a sublinia perfectiunea lor trupeasca in raport cu canoanele timpului, trebuie sa amintim si faptul ca in reprezentarile grafice ambele au picioarele scurte si strambe, cu glezne groase - semn neindoielnic de mare noblete sufleteasca.

Nimoka o asculta cu placere pe Kakana de cate ori aceasta ii relata fapte de viata si mult prea inteligente concluzii. Incet-incet Nimoka a inceput sa gandeasca aidoma cu Kakana si sa se comporte ca atare. Kakana se bucura vazand asta si isi spunea ca Nimoka va atinge desavarsirea eternului feminin si va trece de piedicile peste care ea nu a putut trece.

Dar iata ca intr-o zi in imparatia Nimokai a aparut Chi-Pik(3), printul clanului Ba-Rianul(4), cel mai temut luptator al zonei. Nimeni nu avusese curajul sa se ridice in fata cuvantului spus de el, oricare ar fi fost acest cuvant. Insa Kakana nu facea parte dintre oamenii obisnuiti care se temeau de Chi-Pik din clanul Ba-Rianul. Sufletul ei mare era hotarat sa o apere pe inocenta Nimoka de Pericolul Sarpelui Cel Mare Si Tare pe care tanarul luptator din Nord-Est il ascundea cu siguranta pe undeva.

Chi-Pik nu numai ca era mandru, frumos si paros, el era de asemeni si tandru, sensibil, stilat. In afara de astea, cunostea Ritualul Mare si Ritualul Mic. Pentru cucerirea Nimokai el a ales Ritualul Mare. Acest Ritual dura mai mult si era mai dificil, insa la o printesa care-si purta nasul la inaltimi ametitoare, asa ca Nimoka, Ritualul Mic n-ar fi avut nici un efect. Asa ca Chi-Pik a intrat in faza pre-rituala cu ajutorul unor zambete si intalniri aparent intamplatoare. Dar vai! Subtila Kakana cunostea toate tainele oricarui ritual si mai stia ca orice ritual duce tot la Sarpele Cel Mare si Tare. Mult a plans Kakana in pumni soarta prietenei sale, insa curajul ei care o ajutase sa le infrunte pe cele doua mimoze chiar in regat a ajutat-o si acum. Kakana il va infrunta pe Chi-Pik. Insa nu in tranta dreapta, nu! ci cu ajutorul mintii. Chi-Pik avea prea mult par pe piept pentru ca sa nu o biruie pe micuta dar indesata Kakana, intr-o lupta corp-la-corp.

Marele Chi-Pik nu stia toate astea si chiar daca le-ar fi stiut, tot ar fi mers pe drumul Marelui Ritual. Profitand de o absenta temporara a Kakanei, viteazul luptator a lansat provocarile rituale catre eroina noastra. Nimoka raspundea cu placere si pasiune. Fiind deosebit de inteligenta, ea si-a dat seama ca toate astea faceau parte dintr-un sistem mai mare a carui finalitate o stia din spusele Kakanei: Marele Dans. Tare ar mai fi vrut sa danseze si ea... Dar zeii hotarasera altfel: Kakana s-a intors la timp si a vazut cum tanarul luptator Chi-Pik ii inmana Nimokai un Trandafir Rosu5. Nimoka a apucat Trandafirul Rosu inainte ca Kakana sa apuce sa-i spuna, sa-i strige: NU! Biata Nimoka cazuse in capcana intinsa de Chi-Pik - trebuia sa mearga de acum alaturi de tanarul luptator pana la capatul Ritualului. Si cu biata Kakana ce s-o mai fi intamplat?

Povestea e trista: cand Nimoka a vazut privirile disperate ale Kakanei si-a dat seama ce a facut si a fugit sa se ascunda de oameni, lipsindu-si regatul de mult prea pretioasa-i stralucire si inteligenta. Cantele ne spun ca Nimoka s-a sinucis prin blocarea cailor respiratorii cu un tampon folosit. Poporul n-a uitat-o niciodata pe frumoasa si desteapta printesa din Nord-Vestul tarii, cea iubita de bravul luptator din Nord-Estul tarii...


1) Nimoka: mii de autori prefera sa traduca numele acestei nobile fiinte, eroina preferata a femeilor de pe intreg globul, simbol al fertilitatii, maternitatii, virginitatii si eternului feminin prin "Cea Mai Frumoasa si Mai Desteapta Fata din Nord-Vestul Tarii"
2) Kakana: "Mica Floare de Guano Aparuta In Spatele Cocinei Porcilor"
3) Chi-Pik: "Luptatorul Neanfrant Pana Acu' Nascut si Crescut In Nord-Estul Tarii"
4) Ba-Rianul: "Clanul Luptatorilor cu Mult Par Pe Piept"
5) Dupa unii autori, Marele Trandafir Rosu este simbol al sarpelui cel Mare si Tare cu Cap Rosu de Furia Dansului.