Ala nic de la Paris

Si care va să zică stăteam eu pe întunerec, cum zicea săraca Lelea Măruta, aia de ajunsese să vorbească cu becu' si-i povestea (becului) cum n-o mai trecut fii-su pe la ea si cum doctoru' n-o venit să vaccineze scroafa si i-o murit în cotet, Dumnezeu s-o ierte (si pe scroafă si pe Lelea Măruta!) si s-o hodinească în pace, că tare s-o mai chinuit si pe multi o spăriat care trecea pân fata casei sara si o vedea pân geam cum stătea suită pă masă si povestea cu becu'. Stăteam eu pă întunerec si îmi trăgeam mucii care mă năpădiseră asa de vo săptămână, de când m-o pus necuratu' să merg pă vale în sus, peste Dealu' Tâganilor să văz de nu găsesc ceva ciuperci, da' nici n-am găst si m-o prins si vremea tare aproape de pădure. Pân' am vent acas', toată m-o udat, pân' la pchiele…Când am ajuns acas' dârdâiam din câte si i-am dat io cu leacuri, da' n-o tinut. Orisicât, stăteam eu pă întunerec si stau si zâc, da' oare al lu' Voina ce-o mai hi făcând? Azi-mâne-auzi de unu' că să-nsoară si-si ia nevastă din alt sat si apuci să te miri si să te ňinunezi. Da' boreasă de la Paris, de unde-i iel acuma, tot nu putea să-ti ia ăl ňic , că auzâsem că nu-i plac muierile de nici un fel. Da' nu stiu dacă era numa' vorbe, dacă zicea numa' lumea asa…

Orisicât, vorbea mergea că ficioru' lu' Popa să fute-n cur cu alde a lu' Buretele, care să stia de toti ce face. Io nu m-am interesat niciodată ce precis făcea ăl nic a lu' Popa, că era de treabă si la locu' lui asa…

Când îi ziceai bă, fă aia, făcea, de-ti era mai mare dragu'. Era si arătos asa, avea o căutătură cumva de ţi se părea că te despuie cu ochii. Mumă-sa, preoteasa, l-o vrut tare si povestea că s-o rugat la Preacurata să-i dea ficior si i-o dat, da' i-o dat târziu, era bătrână deja preoteasa când l-o făcut. Tare s-o bucurat si Popa că are ficior si îl si vedea ajutând la slujbe, da' ăl nic avea cap de altele si o plecat să învete scoală la Paris. Ăilalti de pân sat ziceau că s-o dus la futut, că zâceau că acolo-i buricu' relelor si toti să destrăbălează pân părtile alea. Mai auzisem io că n-avea de nici unele, nici unde să stea, nici ce să bage-n gură, si ăsta toată viata o fost un dezmâncat, de era umflat ca cu pompa înainte să plece. Da' nu stiu ce-o avut, că chiar înainte să plece, o stat în casă o lună si s-o desumflat. Da, era gras-gras înainte de asta, ăl nic. Io nu cred că era chiar asa, acolo unde stătea el acum, auzisem din alte părti că-i cuminte si-si vede de treabă. Io am cunoscut-o pe Georgiana, fata lu' Mitrofan, cu care o umblat la scoală si care (zice ea) o fost drăguta lui într-o vreme. Georgiana asta era o fată tare cuminte, da' câteodată o apuca asa dintr-o dată să vorbească tot felul. Povestea si ce nu-ti trecea pân cap si nu visai s-auzi. Ia mi-o povestit cum Sile (unu' care îl vorbea ăl mai mult de rău pă al lu' Popa) vorbea cu Roxana a lu' Dumitru si bou' n-o vrut s-o ducă cu el la nunta verisoară-sii, că-i iera rusine cu ia.

Si o vorbit (bou') cu Despina a lu' Nica (de care Georgiana zice ca nu mai ie de găsit nicăirea). Oricum, Despina lu' Nica era o zvăpăiată dintr-alea de făcea furori pă la băieti.

Si Sile o vorbit cu ia să meargă cu el la nuntă, că-i iera rusine cu a lui! Si aia s-o dus cu el, da' l-o futut la cap toată noaptea, de l-o făcut de râsu' lumii, si bine i-o făcut! Dup'aia, Roxana l-o lăsat pe Sile în pizda mă-sii, că era un bou! No, acuma pă mine nu mă interesa prea tare ce-o făcut Despina lu' Nica, sau Sile, da' asa era Georgiana. Acu' e măritată si la casa ei si si-o găsit bărbat bun da' cam bolnav de somn. Asta merge la serviciu si vine-acas' de amniaz si iel tot între perne.

Si să răsteste la ea când îl trezeste, de nu mai stie fata când să vorghiască cu el si când nu. Da' altfel avea casă bună, si el aducea destui bani în casă. Chiar îsi luaseră verighete din Turcia (le cumpărase patronu' lu' Magda, cumnată-sa). Dan îl chema! Dan ăsta nu-l putea vedea în ochi pă Voina. Îi tot povestea Georgiana cum era când umblau la scoală iei doi, da' când pomenea numele lu' ăl nic, parcă intra dracii în bărba-su! Nu's ce-avea!

Asa stătea treaba, unii îl plăcea si altii nu. Io n-aveam răbdare să-i ascult pe toti care vroia să vorbească de el, că asa e în sat, când unu-i mai cu mot, altii vor si ei să fie si nu pot si atunci vorbesc de ăla cu mot si-ncearcă să i-l taie. Nu era rău intentionat, era si el băiat de treabă, da' se lua după ăilalti când venea vorba de Voina. Georgiana nu răzbea cu el, si-l lăsa în pace. Nu stiu dacă era bine sau era rău da' nu-i treaba mea să mă bag în casa omului. Voina să prinsese că băiatului nu-i plăcea de el si nu-i mai scria lu' Georgiana. Da' asta afla despre el de la Preoteasă, cu care vorbea vrute si nevrute la telefon. Îi zicea ce prăjituri mai face soacră-sa, a învătat-o să facă prăjitură inteligentă, care se despărtea singură în aluat si în cremă, îi mai ducea haine de vânzare de la cooperativă si în general avea grijă să stie toate helea. Băgăcioasă, asta mică…

Cel mai bine să avea la serviciu cu una Ana, care era mai mare ca ea cu vo doi ani, da era mai asezată chiar dacă nu era măritată. Parcă o luase pe Georgiana si-o crescuse, asa să purta cu ea, de parcă era mumă-sa. Tare să aveau ăstea două si bine făceau, că la ele la cooperativă era ca o adunătură de viespi, care mai de care mai iuti. Ana lu' Bâzgă, că asa-i zicea, era gestionară si de multe ori îi făcea parte lu asta mică. Georgiana avea un fel de lipici si o fată de copchil cuminte si nu-ti venea să o iei decât cu frumosu'. Era una Robitu la cooperativă, una care putea de-ti muta nasu' din loc si care umbla cu încetinitoru' pe coridoare si pă ulite. Avea picioarele butucănoase si să îmbrăca ca o vacă. Era o putoare natională…O enerva din câte pe doamna Teselman de la Caserie, care era o doamnă care fusese măritată cu un jidan si din când în când avea apucături, da' nu sărea calu' că era educată, dar când o vedea pe Robitu', parcă o ijghea damblaua. Într-o zi (si asta tot de la Georgiana o stiu) o venit la cooperativă, a lu' Teselman, sfârsită toată, că o visat toată noaptea că s-o bătut cu Robitu…

Si povestea la fete cu vocea ei subtirică de fetită, desi e ditamai doamna: "Misule, să vedeti cum îi trăgeam cu registrele în cap, de parca - nebunasem, auzi???!!!" Aia, Robitu, de câte ori trebuia să facă ceva singură, venea glont la Georgiana si începea să se mâtâie: "Geooorgiaaaaanaa, nu vrei să-mi arăti cum să fac aiiiici?" A ajutat-o fata o dată, de două ori, da' până la urmă se băga sub masă când o vedea venind.

Si aia o căuta cu o privire pierdută prin birouri, da' nu zicea la nimeni pe cine căuta, ca să nu se dea de gol. Asa de putoare era, că toată lumea s-o spăriat de moarte când o auzit că tine bărbat!

Si în plus, umbla vorba că se tinea si cu Mosu de la caserie, de la colectiv, ăla care avea averi si care îsi mânca de sub unghii toată ziua, că i-o dat de lucru. Diamandopol, parcă-i zicea, neam de grec dintr-ăla zgârcit de mai bine să nu-l vezi în fata ochilor! Mosu avea vo 74 de ani, da' se tinea bine si după câtă energie avea, umbla vorba că futea nu stiu câte numere, da' fetele era rele si zicea că fute fără căciulă, că alea costă! Ăsta, Mosu, avea mania afiselor si a lozincilor, si lipea pe pereti afise de genul "Fumatul interzis în această incintă. Pericol de referat!", că zicea el că alea de la caserie, inclusiv sefa de birou care venise nouă din oras, o doamnă roscovană cumsecade, toate vor să-l încurce si să-l păcălească. Da' nu era chiar asa…Fetele nu erau rele rele, da' tot nu le plăcea de Mosu si nici de Robitu, că amândoi duhneau si de putoare si de răutate. Orisicât, Voina de la Paris n-avea cum să stie toate lucrurile astea. Una la mână că niciodată nu l-a interesat cine se are cu cine si care se bate cu care, si doi la mână că plecase înainte ca satul să îsi ia avânt. Multi au venit de pân alte părti la noi în sat, cu trebi si au rămas, sau să caute pe unii si au dat peste altii.